Anasayfa
25 Nisan 2024, Perşembe
English (UK)

KAREKODLU ÇEK UYGULAMASI 01.01.2017 İTİBARİ İLE BAŞLAMIŞTIR.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB) işbirliğinde hayata geçirilmiş olan “Karekodlu Çek” uygulaması, Çek Kanunundaki değişiklikleri de içeren 6728 sayılı “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında 01.01.2017 tarihinde zorunlu hale getirilmiştir.

Anılan tarihten itibaren bankalarca çek hesabı sahiplerine karekodsuz çek yaprağı verilmeyecektir. Karekod sistemi ile lehdarın tüm ödeme geçmişinin ortaya çıkması sağlanacaktır.

Bu yolla piyasada çeke duyulan güvenin arttırılması ve karşılıksız çekin engellenmesi amaçlanmakta olup, karekodlu çek uygulaması ile iç piyasaya şeffaflık getirilirken karşılıksız çek sayısının azaltılması ve çek sahtekârlıklarının önüne geçilmesi de hedeflenmektedir.

Kare kodlu çekler; bankaların şube bilgilerini, keşidecinin hesap numarasını ve çek numarasını içermekte olan kare kodun banka tarafından çek üzerine eklenmesi ile oluşmakta olup, sorgulama esnasında çek yaprağının doğruluğu teyit edilebilmektedir. Ayrıca sorgulama esnasında keşidecinin geçmiş dönem çekleri ve ödeme performanslarına ait tüm bilgilere de bu sorgulama yöntemi ile ulaşılabilmektedir.

Karekodlu çek uygulamasını kullanmak isteyen üyelerimiz bu tip çekleri bankadan talep etmelilerdir. Çekin üzerinde bulunmakta olan kare kodun hamil tarafından Findeks Mobil Uygulaması ile okutulması sonrasında herhangi bir onay ya da ön onay süreci olmadan keşidecinin geçmiş çekleri, ödeme durumları ve çekin sahteliği kolayca kontrol edilebilmektedir. Bu uygulamanın gerçekleştirilebilmesi için karekodlu çek alışverişi yapacak olan üyelerimizin akıllı telefonlarına Findeks Mobil uygulamasını indirmeleri gerekmekte ve üye girişi yaparak çek üzerindeki karekodu okutmaları gerekmektedir.Findeks üyeliği odamızca yapılmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.